De APA is een hulpmiddel bedoeld voor ouderen met een verlies aan autonomie met een laag inkomen. In Wallonië betreft deze toelage ongeveer 37.000 mensen van 65 jaar of ouder die thuis of in een rusthuis wonen.
Sinds 1 januari 2021 heeft de AVIQ de bevoegdheid van de APA overgenomen, tot dan toe toevertrouwd aan de FOD Sociale Zekerheid (Directie-generaal Personen met een Handicap). De onderlinge fondsen zullen de APA beheren, onder controle van de AVIQ.
Wat is een tegemoetkoming ouderenhulp (APA)?
De APA is een inkomensaanvulling bedoeld voor 65-plussers die door een afname van hun autonomie te maken krijgen met extra kosten. De betrokkenen hebben moeite met het uitvoeren van dagelijkse bezigheden zoals wassen, eten, koken of schoonmaken.
De voorwaarden voor toegang tot de APA
Om APA-begunstigde te worden, moet u onder meer:
- 65 jaar of ouder zijn
- Een inkomen hebben dat een bepaalde drempel niet overschrijdt
- Stel een verlies van autonomie voor in de daden van het dagelijks leven erkend door de arts van uw onderlinge verzekeringsmaatschappij.
De berekening van mijn verlies aan autonomie
Om een bijstandsuitkering voor ouderen te krijgen, zal een arts onderzoeken wat de gevolgen zijn van uw verlies aan autonomie voor uw dagelijkse bezigheden. Het zal specifiek de moeilijkheden beoordelen die u ondervindt bij het uitvoeren van de volgende activiteiten:
- Actie
- Koken en eten
- Wassen en aankleden
- Onderhoud uw huis en voer uw huishoudelijke taken uit;
- Evalueer en vermijd het gevaar
- Zorg voor een sociale band
Voor elk criterium kun je maximaal 3 punten behalen, variërend van 0 (geen moeilijkheidsgraad) tot 3 (onmogelijk zonder hulp van een andere persoon). Het zijn deze criteria die bepalen tot welke categorie u behoort. Om in aanmerking te komen voor APA, moet u minimaal 7 punten behalen.
Mijn APA berekenen
De berekening van uw toeslag is gebaseerd op 3 criteria:
- Uw mate van verlies van autonomie
- Uw gezinssituatie
- Uw inkomen en dat van uw partner
Doe mijn APA-verzoek
Om uw APA-aanvraag in te dienen, kunt u contact opnemen met uw mutualiteit, uw gemeentebestuur, het OCMW van uw gemeente of uw aanvraag rechtstreeks indienen via Wal-Protect.
Vergeet niet uw identiteitskaart, de pincode en de naam van uw huisarts mee te nemen om uw procedures te vergemakkelijken.
Merk ook op dat als u al voor 1 januari 2021 profiteert van de APA of als u voor die datum een dossier moest indienen, u niets hoeft te doen: de overdracht naar uw mutualiteit verloopt automatisch.