Sinds januari 2021 wordt de tegemoetkoming voor hulp aan ouderen rechtstreeks beheerd door de regio’s. Of u nu in Vlaanderen, Brussel of Wallonië woont, wij stellen voor dat u de balans opmaakt van de stappen die nodig zijn om deze hulp te krijgen.
Let op: als u al vóór 1 januari profiteert van de APA, hoeft u geen speciale stappen te ondernemen met uw regio, uw bestand wordt automatisch overgedragen.
Je woont in Vlaanderen
Vanaf 1 januari 2017 is de bevoegdheid inzake toelage Ouderenbijstand (APA) overgedragen aan de Vlaamse gemeenschap voor alle inwoners van het gewest. De ziekenfondsen (gekoppeld aan uw mutualiteit) zorgen dan voor de verwerking van uw dossier en de uitbetaling van uw uitkering. Opgemerkt moet worden dat de FOD Sociale Zekerheid tot nu toe de medische erkenning van uw handicap blijft verzekeren voor de betaling van de APA.
Meer informatie over de vervanging van de APA (zorgbudget vour ouderen met een zorgnood) vindt u in ons artikel over de regio Vlaanderen: https://www.nursinghome.be/nl/bijstandsuitkering-vlaanderen/
U woont in Wallonië
Sinds 1 januari 2021 kan je voor je APA-aanvraag geen contact meer opnemen met de SPF Sociale Zekerheid. U kunt nu rechtstreeks contact opnemen met uw zorgverzekeraar om uw aanvraag in te dienen. Vanaf nu zijn het ook de onderlinge maatschappijen (onder controle van de AVIQ) die verantwoordelijk zijn voor de erkenning van de handicap voor de APA-aanvraag.
Vind alle informatie over APA in Wallonië in ons speciale artikel: https://www.nursinghome.be/nl/apa-wallonie/
U woont in Brussel
Sinds 1 januari 2021 is de FOD Sociale Zekerheid niet langer verantwoordelijk voor de APA. U moet nu rechtstreeks contact opnemen met Iriscare.
Tot 31/12/2021 blijft de FOD Sociale Zekerheid echter verantwoordelijk voor de erkenning van een handicap bij elke APA-aanvraag.
Vind al onze informatie over APA in Brussel via ons speciale artikel: https://www.nursinghome.be/nl/bijstandsuikering-ouderen-brussel/